Yaşam kalitesinden kast ettiğimiz şey; herkesin yaşacağı bu dönemi en az zararla, topluma katılarak, aile bireyleriyle çatışmaları en aza indirmek ve beden sağlığını da olabilecek en üst seviyeye çekmektir. Başta kemik sağlığımız, kalp sağlığımız, ruh sağlığımız, cinsel sağlımız, cilt sağlığı ve güzelliği için bu yardımı almalıyız.
Menopoz döneminde tedavi bireye göre şekillendirilmelidir. Standart bir tedavi yoktur. Kişinin sosyo-ekonomik durumu, yaşı, medeni hali, eğitim düzeyi, tedaviyi algılayışı, menopozu yaşama biçimi gibi etkenler tedavi metodunu ve süresini etkiler.
Doktorunuz size en uygun tedaviyi verecektir. Bundan şüpheniz olmasın. Tabii ki her kadın bu dönemde hormon almak zorunda değil. Bu bir seçimdir: Ya herşeyi akışına bırakıp yaşamak ya da kontrolü ele alıp hayatı ve bedeni şekillendirmek. Seçim budur.
Menopoz döneminde yapılacak bir takım testlerle doktorunuz sağlığınız hakkında oldukça geniş bir bilgiye sahip olacaktır. Osteoporoz, kalp hastalıkları, kanserler gibi hayatınızı olumsuz etkileyecek bir çok rahatsızlık önlenebilir ya da erken teşhis ile tedavi edilebilir.
Herhangi bir nedenle hormon kullanması sakıncalı olan ya da hormon kullanmak istemeyen hastalara alternatif tedaviler mümkündür. Bu tedaviler fitoterapi denilen bitkisel kökenli ilaçlarla mümkündür. Yine doktorunuz sizin için en uygun tedavi şeklini seçecektir.
Menopoz tüm sistemleri etkileyen bir durum olduğundan menopozla sadece ilaçla mücadele etmek mümkün değildir. Hayat tarzınızı menopoza göre ayarlamak, kalsiyum alımını artırmak, düzenli egzersiz yapmak, kalp sağlığını korumak. Menopozla birlikte görülme sıklığı artan hastalıklara karşı erken teşhis imkanlarını kullanmak gerekir.
Menopozu Etkileyen Faktörler:
* Beslenme durumu,
* Sosyo-ekonomik durum,
* Aşırı alkol, sigara ve kahve içilmesi,
* Yaşam tarzı,
* Cinsel yaşam tarzı,
* Doğum sayısı
Kimler Menopoza Geç Girer?
* Doğum yapmış olan
* Spor yapan
* Düzenli seks hayatı olan
* Erken adet gören kadınlar
Kimler Menopoza Erken Girer?
* Doğum yapmamış olan
* Spor yapmayan
* Seks hayatı düzenli olmayan
* Genel yaşama düzeni bozuk olan
* Genç yaşta eşini kaybeden
* Sigara,alkol,stres faktörleri bulunan kadınlar
Menopoz Dönemini Kolay Geçirmek için
* Belirtileri beklemeden, mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurun,
* 40 yaşından sonra meme röntgeni ve ultrasonunuzu ihmal etmeyin,
* İleri yaşlarda yaygın olarak görülen kalp hastalıkları hormon eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Menopozda yaşam kalitesini arttırmanın yolu uygun tedavi ile eksilen hormonları tamamlayan hormon replasman tedavisidir. Hormon tedavisi menopoz şikayetlerini geçirdiği gibi ek bir fayda olarak kalp krizi riskini de önlemektedir.
* İdeal vücut ağırlığınızı koruyun,
* Günlük öğün sayınızı arttırın,
* Yeterli miktarda kalsiyum alımına dikkat edin. Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, fındık, badem, kuru incir en iyi kalsiyum kaynaklarıdır,
* Aşırı protein tüketmeyin,
* Salamura besinlerden uzak durun,
* Güneş ışınlarından yararlanın,
* Sigara içmemeye özen gösterin,
* Düzenli olarak egzersiz yapın. Her gün en az yarım saat yürüyün,